TAI CHI KAN KUN
Beslenme ve içme gibi temel ihtiyaçların yanı sıra, insan vücudu için sıklıkla unutulan bir ihtiyaç da spor yapmaktır. Birçok insan hâlâ sporun zorunlu bir aktivite olmadığını düşünür, hatta meşgul olan insanlar sporun zaman kaybı olduğunu ve sadece fiziksel yorgunluğu artıracağını ve maksimum performansla çalışamayacaklarını düşünür. Oysa ki spor, her ne şekilde olursa olsun, insanın sağlıklı kalması için gerekli olan bir şeydir, yemek yemek ve içmek gibi.
Tai Chi Kan Kun dövüş sanatı egzersizi, insan vücudunu sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda psikolojik olarak da sağlıklı kılar, yani sabır, konsantrasyon ve "pozitif düşünme"yi eğitir. Tai Chi Kan Kun, yüzyıllar önce Mançu soyluları tarafından öğrenilen ve Siaw Lim Tai Chi ve Pers dövüş sanatı akımının bir gelişimi olan eski tarz bir tai chi'dir.
Genel olarak TAI CHI 太極 veya Taijiquan, Çin'den kaynaklanan bir tür dövüş sanatı ve hafif akışlı bir sağlık egzersizidir. T'ai chi, t'ai chi ch'uan kelimesinin kısaltması olup, Çin'de gelişen bir dövüş sanatı ve beden hareketi tekniğidir. Tai Chi, genellikle sabah saatlerinde parkta veya açık alanlarda toplu olarak yapılan, meditasyonun hareket içinde gerçekleştiği bir süreç olarak da adlandırılır.
Güvenli hareketleri nedeniyle tai chi dövüş sanatı tüm dünyada farklı yaş grupları tarafından uygulanmaktadır. Sağlık açısından, Amerika, Avrupa'daki önde gelen çeşitli üniversitelerin yaptığı çeşitli tıbbi araştırmalara göre, tai chi dengeyi, esnekliği, dayanıklılığı, kan basıncını, kalp sağlığını, zihinsel sağlığı, inme, fibromiyalji, Parkinson hastalığı ve Alzheimer gibi semptomlarla ilişkili olan birçok fayda sağlamaktadır.
Çince'de, Tai Chi'nin "Yüksek Seviye Boks", "Sınırsız Darbe", "Yüksek Seviye Darbe" veya "İncelikli Darbe" anlamına geldiği söylenir. "Yüksek seviye", "sınırsız" veya "incelikli" terimleri, Chi Enerjisi'nin kullanımına atıfta bulunur ve normal kas gücünden veya fiziksel enerjiden çok daha güçlü olduğu kabul edilir. Tai Chi, fiziksel hareket, zihin (konsantrasyon, sakinlik, meditasyon) ve nefes kontrolü gibi üç unsuru dengeleyen egzersizler aracılığıyla bu Chi Enerjisi'nin kullanımını eğitir. Tai Chi'deki hareketler, yaratıcıları tarafından insan vücudu içinde Chi Enerjisi'nin yönlendirilmesi açısından en etkili olarak kabul edilen şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, konsantrasyon, sakinlik ve uygun nefes kontrolü olmadan Chi Enerjisi iyi bir şekilde akışını sağlamaz veya dolaşmaz. Dolayısıyla, "denge: fiziksel hareket, zihin ve nefes kontrolü" ayrıntıları, Tai Chi'yi dengeli yaşama, içsel huzura ve sağlığa odaklanmış karmaşık bir dövüş sanatı yapar. Bir dövüş sanatı olması nedeniyle Tai Chi, okul çağındaki çocuklar da dahil olmak üzere genç insanlar ve yaşlılar için uygundur.
Tai Chi, temelde aynı kökten kaynaklanan ve benzer temel kavramları paylaşan çeşitli "tarzlara" ayrılır. Bununla birlikte, formlar ve hareketler uygulayıcıların ailelerinin gelişimi ve soy hattına göre değişiklik gösterir. Önemli Tai Chi tarzları arasında Chen tarzı, Yang tarzı, Sun tarzı ve Wu tarzı bulunur. En ünlü tarz Yang tarzıdır ve Çin hükümeti tarafından standart hale getirilen bir hareket dizisi olan "Pekin 24 adımı" veya 24 form Tai Chi egzersizi aracılığıyla dünya çapında Tai Chi öğretmek için bir standart haline gelmiştir.
Tai Chi'nin Tarihi
Efsaneye göre, Tai Chi Zhang Sanfeng (Endonezya'da Thio Sam Hong olarak bilinir) adında bir Tao rahibi tarafından 12. yüzyılda yaratılmıştır ve daha sonra Chen Wangting tarafından 15. yüzyılda geliştirilmiştir. Chen Wangting'in Tai Chi tarzı en eski tarz olup, ardından öğrencileri tarafından değiştirilerek Yang tarzı Yang Luchan tarafından 16. yüzyılda, Wu tarzı Wu Yuxiang tarafından 17. yüzyılda ve Sun tarzı Sun Lutang tarafından 19. yüzyılda kurulmuştur.
Tai Chi daha sonra sağlık yararları nedeniyle sevilen bir egzersiz formuna dönüşmüştür ve disiplinli ve derin bir pratikle kendini savunma amacıyla kullanılabilir hale gelmiştir. Bu nedenle Çin hükümeti, Wushu sporunun bir parçası olarak Tai Chi öğretimi için standartlaştırılmış hareketler oluşturmuştur. Bunlar arasında 1956 yılında Beijing Tai Chi olarak bilinen 24 adımlı Tai Chi ve 1989 yılında düzenlenen 42 adımlı Tai Chi yarışması bulunmaktadır. Bu standart setler, daha uzun ve zor olan geleneksel hareketlere göre öğrenilmesi ve icra edilmesi daha kolay olarak kabul edilmektedir.
Endonezya'da Tai Chi
Halen Tai Chi, Endonezya'daki çeşitli Wushu ve Kung Fu kulüplerinin derslerinin bir parçası olarak yer almaktadır. Wushu kulüplerinde geliştirilmesinin yanı sıra, Tai Chi egzersizleri Wushu yarışmalarına vurgu yapmayan Tai Chi kulüplerinde de geliştirilmiştir, örneğin PORPI kulübünde (Endonezya Solunum Sporları Derneği) ve diğer birçok kulüpte. Ayrıca, bazı bağımsız Tai Chi ustaları da özel okullar kurmamakla birlikte, belirli öğrencilere bireysel olarak öğretmektedirler. (Çeşitli kaynaklardan bilgiler). Endonezya'da Tai Chi Kan Kun da bulunmaktadır ve bu Tai Chi'nin (evren) ve Tai Li ülkesinden gelen Kan Kun Tai Loi'nin (evrensel yumruk) birleşimidir.
Yüzlerce yıl önce Siaw Lim tapınağı yakıldığında, bazı Qing Hanedanı (Mançu) askerleri tapınağın kütüphanesini ziyaret ederek bazı kitapları alıp komutanlarına teslim etmişlerdir. İncelenen kitaplar arasında Tai Chi ile Tai Li ülkesinden gelen Kan Kun Tai Lo I (evrensel yumruk) birleşimini içeren bir dövüş sanatları kitabı bulunmaktaydı. Kitabı yazan Chang Bu Ki, hareketleri ustalaşmış ve ayrılırken kitabı Siaw Lim Baş Rahibi'ne bırakmıştır.
Kitap incelendikten sonra oldukça ilginç bulunmuş ve o zamandan beri İmparator, krallıktaki soyluların bu hareketleri öğrenmesini fiziksel egzersiz ve öz savunma amacıyla emretmiştir.
Modern zamanlarda son Qing Hanedanı (Mançu) prensinin soyundan gelen kişiler şunlardır:
Lay Hie Kok
Lay Long Seng
Lay Tong Hun
Lay Tong Hun (Suhu Lay) Tangerang bölgesinde birkaç yerde tüm tür hastalıkları tedavi edebilen ve pratiğini açan biri olarak bilinmektedir. O (vefat etmiştir) Tai Chi Kan Kun kombinasyonunu geliştirmiş ve Lay Cun Hiong (Irwan Lay) adındaki oğluyla birlikte ona Tai Chi Kan Kun adını vermiştir.
Irwan Lay doğumundan itibaren büyükannesi tarafından sevilen ve babası Lay Tong Hun'un (rahmetli) yeteneklerine benzer bir yeteneğe sahip olup sürekli olarak babasını takip etmiştir. Lay Tong Hun'un 2006 yılındaki ölümünden bu yana, Irwan Lay Tai Chi Kan Kun'u öğretmeye devam etmektedir.
Tai Chi Kan Kun, 9 formdan oluşur ve 108 hareketin yanı sıra 66 çift hareket (tui lien) A ve B içerir.
Tai Chi Kan Kun eğitimi süreci şu aşamalara ayrılır:
Isınma
Temel egzersizler
Form egzersizleri
Temel Tai Chi
Her eğitim aşamasının kendi felsefi anlamı vardır:
Isınma: Vücudun sağlığı için denge sağlamak, kasları rahatlatmak ve sonraki egzersizlere hazırlanmak (sağlıklı bir vücutta güçlü bir ruh bulunur).
Temel egzersizler: Öz disiplin ve karakterin istikrarı, çevresel etkilere kolayca kapılmamak. Öz disiplin, kendimizi kontrol etmemizi otomatik olarak sağlar ve düşüncesizce hareket etmemizi engeller.
Form egzersizleri 1-5 (sabır eğitimi): Yavaş ve nazik hareketlerle kendimizi sabırlı olmaya, konsantre olmaya, odaklanmaya ve hareketleri birleştirme sürecinde kendimizi kontrol etmeye yönlendiriliriz.
Çift form egzersizleri (tui lien) 1-5 A ve B (çeviklik eğitimi): Önümüzdeki partnerimizle işbirliği yaparak sonunda egosunu öncelikli tutmayan ve sadece kazanmayı istemeyen güzel hareketler oluşturmak için çaba gösteririz.
Form egzersizleri 6-9 (çeviklik eğitimi): Sabır ve çeviklik eğitimi sürecini tamamladıktan sonra yüksek konsantrasyon sağlanır, bu sayede hız elde edilmez, ancak konsantrasyona odaklanan bir hız elde edilir.
Temel Tai Chi egzersizleri (evrenle birlikte bütünleşme eğitimi ve Chi enerjisi oluşturma): Denge sağlamak için kararlı bir solunum eşliğinde evrenle birleşiriz, bu da zihin ve eylemde sakinlik yaratır. Sakinlikle her şey kontrol altına alınabilir.
Yukarıda bahsedilen tüm eğitim süreçlerinde evrenin gücü ortaya çıkar (her zaman değişen ve kalıcı olmayan bir güç). İşte burada Tai Chi tahmin edilmesi ve anlaşılması zor hale gelir. Birçok Tai Chi uygulayıcısı, tahmin edilmesi ve anlaşılması zor olduğu için Tai Chi'nin asla tükenmeyeceğine ve öğrenilemeyeceğine inanır, yalnızca dünya sona erdiğinde öğrenilebileceğini düşünür.
Bu nedenle, Tai Chi'yi samimiyetle öğrenin ve her egzersizin kurallarında akışı takip edin, hırstan uzak durun çünkü aşırı hırsla yanlış yollara sapabiliriz. Kurallara uyun ve akışına izin verin, böylece Tai Chi'deki gerçek güç elde edilebilir ve bunun sonucunda beden (sağlık), karakter (doğa) ve Chi enerjisi (bedendeki güç) için faydalı olacaktır. Bu üç fayda gerçekten önemlidir. Bilge bir kişi kendini kontrol edebilir çünkü bir insanın en büyük düşmanı kendisidir. Kendimizi kontrol edebilme yeteneğimizle, insanların bu evrende çok küçük olduklarının farkına varırız ve sonunda Evrenin ve Kozmosun Yöneticisi olduğunu bilir ve fark ederiz.